Musen på bilden är säkert bra på att ta sig in i trånga pumpstationer, men den har i övrigt inget med artikeln att göra. Foto: Tom Gannam /Scanpix

Mus stängde av varmvattnet

Tusentals boende i Jönköpingstrakten var utan varmvatten under flera timmar igår kväll.

Orsaken: En liten mus som tagit sig in i en pumpstation och skapat kortslutning.

Vid sjutiden på söndagskvällen började fjärrvärmeproblemen för många av Jönköping Energis kunder.

Totalt berördes 20 000 kunder av det då okända felet. 

Problemen varade i närmare två och en halv timme. Under den tiden ringde många av de drabbade och upprörda elkunderna till SOS Alarm för att få svar på varför varmvattnet uteblivit. 

Efterforskningar ute på Torsviksområdet visade, att orsaken till de stora problemen var, att en liten mus tagit sig in en pumpstation.

- Den hade kommit in i ett högspänningsställverk och orsakat kortslutning, säger Lennart Lindberg, informationschef på Jönköping Energi.

Ni har byggt Torsviksanläggningen för hundratals miljoner kronor, det är toppmodernt och högteknologiskt. Ändå kan en liten mus orsaka så stora problem?

- Ja, vi har ju till och med lagt ut miljarder på det här bygget. Men det är väldigt problematiskt med möss, de tar sig in lite överallt och kan ställa till besvär. De behöver inte mycket till hål. Jag har varit med om att möss släcker hela städer.

Reservstationer startades under avbrottet i fjärrvärmeleveransen, vilket gjorde att elförsörjningen inte påverkades, enligt Jönköping Energi. 
Strax före klockan nio på söndagskvällen var problemet åtgärdat och reservstationerna kopplades ur.

Förutom att tusentals personer fick sitt varmvatten tillbaka, hade då också en liten mus fått sätta livet till.

- Vi har inte sett några rester av den, säger Lennart Lindberg. 

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".