Miljontals kronor rinner bort i dåliga vattenledningar

Mycket av det vatten, som landets kommunala vattenverk producerar, läcker rakt ut i marken.

I Jönköpings län rinner varje år ut nära 6 miljoner kubikmeter ut ur trasiga ledningar. Det här kostar skattebetalarna miljonbelopp, enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort.

- Det är inte hållbart. Det kommer bli jättestora kostnader om man inte vidtar åtgärder nu, säger säger Benny Adén, vatten- och avloppschef på Nässjös affärsverk, där nästan 30 procent av det producerade vattnet läcker ut.

En omfattande kartläggning, som Sveriges Radio har gjort över hela landet, visar att det på många håll rinner ut stora mängder renat vatten i trasiga, gamla och eftersatta kommunala vattenledningsnät.

Läckage för 170 miljoner kronor

273 kommuner har svarat på vår enkät och sammanlagt rinner det där ut över 170 miljoner kubikmeter vatten rakt ut i marken varje år.

En kubikmeter vatten kostar runt en krona att producera vid de kommunala vattenverken, det handlar alltså om 170 miljoner skattekronor, som varje år läcker ut i marken.

Länet läcker mer än genomsnittet

I genomsnitt läcker det ut drygt 20 procent i de svenska ledningsnäten. I Jönköpings län är det mer än så. Här försvinner i snitt 22 procent.

Värst är det i Tranås, där mer än 36 procent av vattnet försvinner ut i marken - således mer än en tredjedel.

Sävsjö, tätt följt av Vaggeryd har också över 30 procents svinn. Jönköping och Nässjö ligger runt 25 procent. Bäst är det i Mullsjö, Värnamo och Vetlanda, visar vår undersökning.

Läckagen innebär inte bara att abonnenternas avgifter rinner rakt ut i marken, mycket av vattnet läcker dessutom in i avloppsledningarna och sätter extra hårt tryck på reningsverken.

Betydande investeringar krävs

Men att få noll procents läckage är inte möjligt, säger Bo Ruthberg, på avdelningen för samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting.

- Att täta ledningar till 100% är dyrt. Det finns
8 000 mil dricksvattenledningar i Sverige, det är stora pengar det rör sig om och man måste vara försiktig med ambitionsnivån.

Att laga ledningar kostar pengar och det får vägas mot vad läckagen kostar. Men Benny Adén på Nässjö affärsverk tror det behövs betydande investeringar i de svenska vattennäten framöver och det får konsekvenser för kommuninvånarna.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Så mycket vatten läcker ut i din kommun

Tranås: 36,2 procent
Sävsjö: 28,7 procent
Vaggeryd: 28,3 procent
Nässjö 26,2: procent
Jönköping 24,7: procent
Gnosjö: 21 procent
Habo: 20,6 procent
Gislaved: 20 procent
Aneby: 18,6 procent
Eksjö: 17,3 procent
Vetlanda: 10,4 procent
Mullsjö: 9,3 procent
Värnamo: 4,8 procent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".