Ring och beställ bussen oavsett var du bor

Det nya färdtjänstsystemet där man via beställningar samordnar resorna med flera passagerare som åker ungefär samma rutt, kan i framtiden komma att användas för vanlig kollektivtrafik istället för vanliga bussar.
- Inom ett och ett halvt år har vi det här på prov, säger Länstrafikens VD Ingemar Lundin. Han säger också att många kommuner i länet visat stort intresse för det här. Som Nyheterna tidigare berättat så går det nya färdtjänssystemet i länet ut på att man samåker med andra resenärer som åker längs med samma rutt. Det här samordnas av en informationscentral. Så här kan alltså även framtidens kollektivtrafik komma att se ut. Som boende ute på landet skulle man då veta ungefär när en bil går förbi nära bostaden. De gånger man själv vill åka med ringer man informationscentralen och blir upphämtad. På så sätt slipper bussar köra tomma förbi hållplatser där ingen väntar. Ingemar Lundin menar inte bara att det här kommer att ersätta dagens busstrafik, utan även att kollektivtrafiken kan börja köra på ställen där man inte kör idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".