Foto: David Westh

Förhör på video testas i länets rättssalar

Inom ett år ska alla som förhörs i Sveriges tingsrätter spelas in på video. Det är följden av en stor domstolsreform som ska testas i mindre skala, bland annat i Jönköpings län, under ett år, men som sedan blir verklighet för alla tingsrätter i Sverige den första november nästa år.

Som det är nu kan vittnen behöva berätta sin historia både två och tre gånger om det är så att ärendet överklagas. Men när förhören i tingsrätten snart ska börja spelas in på video är tanken att man ska komma ifrån upprepade förhör. Hovrätten ska helt enkelt titta på inspelningen från tingsrätten och göra sin bedömning utifrån den.

Och förutom att vittnen slipper dubbla förhör så tror man också att rättssäkerheten kommer öka. Idag när vittnena berättar sin historia i hovrätten, har det ofta gått ganska lång tid sedan brottet begicks och därför kan vittnen ha hunnit glömma vad som hände. Om hovrätten nu istället får samma tidiga förhör som tingsrätten så tror hovrättspresident Kathrin Flossing att det blir lättare att göra en bra bedömning. Men, om hovrätten inte kan nöja sig med videoinspelningen, utan tvingas göra ytterligare förhör, kan det nya systemet istället bli ännu mer tidsödande säger hon.

Hovrätten och tingsrätten i Jönköping samt tingsrätten i Eksjö är tre av de sammanlagt åtta rättssalar som har tagits ut för att testa de nya metoderna under ett år. De övriga är tingsrätten i Kalmar, Örebro, Växjö, Linköping och Norrköping. Och om försöket faller väl ut, ska videofilmning bli praxis på samtliga 450 rättssalar i Sverige.

Helena Gustafsson

helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".