Bara en av tio som varslas blir arbetslös

Bara en av tio som varslades i våras i länet blev arbetslös. Resten återanställdes eller fick jobb någon annanstans. Det visar en undersökning som länsarbetsnämnden i Jönköpings län har gjort.
Att bli varslad innebär därmed ganska liten risk för att man blir utan jobb. - Varsel innebär inte alls bilan, utan det finns lösningar för de flesta, säger Bo Jansson, informationansvarig på länsarbetsnämnden i Jönköping. Länsarbetsnämnden har följt upp de drygt 1 100 personer som varslades i Jönköpings län under första halvan av förra året och det visar att nästan var fjärde varslad aldrig sades upp. Mer än en tredjedel av de varslade återanställdes. Flextronics i Vaggeryd till exempel återanställde 200 personer tillfälligt. Det här gör att bara knappt tio procent av de 1 100 varslade blev arbetslösa och det är bättre än väntat konstaterar länsarbetsnämnden. Det här är andra uppföljningen av varslade som länsarbetsnämnden har gjort och jämfört med förra gången ser det nu ännu ljusare ut. Antalet varslade som blev arbetslösa är hälften så många som i förra undersökningen. Men antalet varsel som aldrig löses ut ökar också kraftigt och det är tecken på en allt mer orolig arbetsmarknad, säger Bo Jansson. - Det är snabbare ryck och det gör att det finns en risk för att man lägger varsel som är större än vad som behövs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".