(arrangerad bild, foto: Scanpix)

Mannefred sitter kvar - slår ifrån sig kritik

Trots all kritik som på senare tid riktats mot Hans Mannefred, som verksamhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan, så får han sitta kvar.
Dessutom tillbakavisar Mannefred kritiken som kommit efter avslöjandet om SV:s vidlyftiga representation.

Den hårt kritiserade verksamhetschefen på Studieförbundet Vuxenskolan, Hans Mannefred, tycker inte att han gjort något fel när han under flera år har bjudit på alkohol och mat för pengar som kommer från skattemedel.

I går kunde nyheterna berätta att studieförbundets jönköpingsavdelning under flera år haft en vidlyftig representation med alkohol, men det är inget som Hans Mannefred ångrar.

- Det är kotym att man brukar bjuda på lite öl och vin. Det är inget som strider mot de principer vi har säger Mannefred, som tycker representationen med alkohol varit befogad.

Samtidigt som Studieförbundet Vuxenskolan dras med underskott i miljonklassen så visar det sig alltså att en del av pengarna där under flera år har använts för representation med alkohol och mat.

Igår kunde nyheterna berätta att flera krögare i Jönköping fakturerat studieförbundets jönköpingsavdelning med notor på inte bara mat utan även starka drycker.

Centralt har Studieförbudnet Vuxenskolan en restriktiv hållning till representation, i speciella fall och där det är motiverat kan vin eller öl få bjudas på till mat på kvällen, men inte till lunch. Detta är en rekommendation, men det är upp till varje lokalavdelning att ha en egen policy.

Hans Mannefred säger att de inte har någon policy på jönköpingsavdelningen, men styrelseledamoten Peter Lundvall är klar över vad han tycker är rimligt.

- De som vill dricka alkohol får betala själv om det är sådana fall. Är det inte sådana tillfällen skall alkohol inte förekomma.

Under torsdagskvällen satt SV:s styrelse i ett krismöte. Trots hård kritik får Mannefred och styrelse sitta kvar. Åtminstånde tills vidare.

Mötet slutade i ett förnyat krav på en ekonomisk slutredovisning senast 27 november. I den redovisningen skall det även uppgifterna om representationen med alkohol redovisas.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".