Miljökontoret prioriterar bort skolkök och dagis

Brist på pengar gör att miljökontoret i Jönköpings kommun måste prioritera bort en lång rad granskningar under året, bland annat när det gäller skolkök, dagis och gatukök.
För första gången har livsmedelsenheten gjort en lista på allt de inte hinner med och den listan blev lång, konstaterar livsmedelsinspektör Per Nilsson. - I slutet när man prioriterar bort så tar man ju bort saker som är mycket viktiga. Det känns inte roligt. Även återbesök på de ställen där man hittar brister har man tvingat prioritera bort. - Det är oroande att inte kunna kontrollera när man vet att det finns stora brister. Bristande kontroller kan på sikt göra att livsmedelshanteringen blir sämre i kommunen och befolkningen utsätts för onödiga hälsorisker. Bortprioriteringarna har man tvingats göra under flera år nu, men det här är första gången man svart på vitt rett ut vad exakt det är man inte kan göra. Nyheterna har tagit del av det interna arbetsmaterialet och det är en lång lista. Totalt är det 33 punkter som miljökontoret tvingats plocka bort på grund av brist på pengar. Bland annat kommer mathanteringen vid kommunens alla förskolor och skolor inte att hinnas med. - Vi har satt upp en miniminivå och vi ligger långt ifrån den och då kan man ju säga att vi inte ligger där vi ska ligga, säger Per Nilsson. Underlagen ska nu vidare till politikerna i miljönämnden som ännu inte tagit del av materialet. ---------------------------------------------------- Det här måste livsmedelsenheten vid miljökontoret i Jönköpings kommun kanske prioritera bort i år: Inga inspektioner alls av: Bagerier och kaféer Bensinstationernas butiker Fiskrökerier Förskolor Gatukök Hälsokost Konditorier Kiosker Godistillverkare Korvvagnar Livsmedelslager Mindre vattenanläggningar Närbutiker Orientlivsbutiker Skolkök Tillverkare Här görs inga återbesök om man hittar brister: Livsmedelsbutiker Restauranger Pizzerior Här drar man ned på granskningen: Större livsmedelsbutiker Större restauranger Större vårdkök
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".