Strid om bergvärme i Värnamo

I flera år har villaägare i Värnamo fått kämpa hårt och överklaga för att få installera den populära bergvärmen. Kommunen är nämligen rädd för att borrhålen ska förstöra dricksvattnet.
Därför har man sagt nej till alla ansökningar och kommunen har till och med trotsat domstolsutslag som gett villaägare rätt. Dricksvattnet i Värnamo är känt för sin goda smak och kvalitet och det är det som kommunen vill skydda. Vattnet hämtas från enorma grundvattenmagasin som finns under stora delar av stan. Både politiker och tjänstemän anser att för varje nytt hål som borras för bergvärme så ökar riskerna. Men det tror inte miljödomstolen i Växjö. För sommaren år 2000 gav den en överklagande villaägare i Värnamo tillstånd att installera bergvärme inom det känsliga yttre skyddsområdet för vattentäkten, trots kommunens protester. Och därefter har ytterligare ett tiotal villaägare borrat för bergvärme med hänvisning till den domen. Men först har de tvingats överklaga till länsstyrelsen för Värnamo kommun har fortsatt säga nej, trots att man varje gång vetat att man skulle få bakläxa av länsstyrelsen och tvingas ge tillstånd till slut. Det senaste fallet avgjordes i förra veckan och blev kanske det sista. För nu har kommunen infört nya regler och säger sig ha stöd från Naturvårdsverket för att förbjuda bergvärmen. Därför är man beredd att den här gången driva frågan ända upp i högsta instans, säger Conny Eskilsson, enhetschef på miljö- och stadsbyggnadskontoret, till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".