Misstänkt jäv inom Vuxenskolan

Kulturnämndens ordförande i Jönköping, folkpartisten Inger Gustafsson, sitter och beviljar kommunala bidrag till studieförbunden samtidigt som hon sitter i Vuxenskolans regionala styrelse.

Och nu får hon kritik för det här.

Socialdemokraten Stefan Petersson är andre vice ordförande i kulturnämnden och han tycker att det finns en jävsproblematik med Inger Gustafssons dubbla stolar.
– Hur det än är så berör ju verksamheterna varandra.

Studieförbundet Vuxenskolan i Jönköping har de senaste veckorna varit i blåsväder med anklagelser om ekonomiska underskott och vidlyftig representation.

Hundratusentals kronor i bidrag
Men nu riktas istället kritik mot en av bidragsgivarna, Jönköpings kommun. Varje år delar kommunen ut över sju miljoner kronor till studieförbunden. Drygt 650 000 av dessa går till Studieförbundet Vuxenskolans avdelning i Jönköping.

Besluten om bidragen fattas i kulturnämnden, där folkpartisten Inger Gustafsson är ordförande. Samtidigt sitter Inger Gustafsson som ledamot i Studieförbundet Vuxenskolans regionala styrelse.

Och här uppstår en jävsproblematik, tycker kulturpolitikern och socialdemokraten Stefan Petersson.


– Det kan ju uppfattas som att man har ett intresse i den ekonomi, som rör det studieförbund man är engagerad i.

Två skilda verksamheter?
Men Inger Gustafsson själv tillbakavisar kritiken. Bidragen hon beslutar om går till den lokala avdelningen i Jönköping medan hon själv sitter med i regionens styrelse. Två skilda verksamheter, tycker hon, trots att det är samma studieförbund.


– Men om någon kommer fram till att jag är jävig måste jag ställa min plats till förfogande.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".