Sjukvården befarar värre RS-sjuka

De första fallen av det smittsamma RS-viruset, som orsakar svåra luftvägsinfektioner hos spädbarn, har redan upptäckts i länet. Efter de här tidiga fallen befarar sjukvården, att fler spädbarn än vanligt kommer att drabbas i vinter.

- Så här tidigt har jag inte varit med om tidigare. Det brukar komma senare på vintern. I år förväntar vi oss att det ska bli kraftigare, säger Elisabeth Johannesson, sjuksköterska på barnmottagningen i Huskvarna.

Det är nu drygt två veckor sedan man upptäckte det första fallet av RS-virus hos ett spädbarn på barnmottagningen i Huskvarna.
Än så länge handlar det bara om ett fåtal fall, men eftersom smittan börjat så tidigt i år så säger sjuksköterska Elisabeth Johannesson, att de förbereder sig på fler fall än vanligt i vinter.

Det är de allra minsta barnen, upp till sex månader gamla, som drabbas värst. Deras luftvägar är små och känsliga och symtomen är ofta hosta och andningsbesvär. Ibland får spädbarn, som drabbas av RS-virus svårt att äta och kan behöva läggas in för att få hjälp med matning och även syrgas.

Men än så länge verkar det som om RS-viruset håller sig i Huskvarna. Varken på sjukhusen i Värnamo eller Eksjö har man konstaterat något fall än så länge.

För att undvika smitta är det en god idé att tvätta händerna ofta och sjuksköterskan Elisabeth Johannesson manar också spädbarnsföräldrar att tänka på var man rör sig med barnet.

- Undvik att vistas inomhus med barnet, där det är mycket folk, till exempel köpcentran, uppmanar hon.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".