Alléerna ska bevaras och bli trafiksäkra

Nästa år ska Vägverket satsa pengar på landets alléer. Alléerna har ofta ett stort kulturhistoriskt värde, men är samtidigt många gånger en trafikfara.
Idag har Vägverket Region Sydöst och de fem länsstyrelserna träffats för att börja ett samarbete kring hur man bäst bevarar alléerna. Även om allér runt om i landet har ett visst kulturhistoriskt värde och lyfter landskapsbilden, så har det uppstått konflikter. De allér som finns utmed vägarna idag är gamla och i dåligt skick. Vid storm finns det risk att träden faller ner på vägarna och blir en trafikfara. Men allérna omfattas av biotopskyddet, vars syfte är att långsiktigt bevara naturvärderna och för att ta ned träd krävs dispens från länstyrelsen. Målsättningen med mötet idag mellan vägverket och länsstyrelsen är att försöka renovera och ersätta de allér som bedöms vara mest värdefulla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".