Dags för influensavaccin

Fler äldre personer ska vaccinera sig mot årets influensa jämfört med förra året, om landstinget får som dom vill. Målet är att 20 procent fler som är över 65 år gamla ska vaccinera sig.
Kommer man till vården ska man erbjudas influensavaccination. Dessutom har sjuksköterskor utbildats extra för att vaccinera gamla, som bor på äldreboenden i kommunerna. Vaccineringen kommer koncentreras till oktober och november, men kommer pågå fram till dess influensan dyker upp. Årets influensa är släkt med förra årets, som heter Moskva. Målet är att fler i riskgrupperna, framförallt då dom som är över 65 år, ska vaccinera sig. Landstinget räknar med en ökning från 25 000 doser förra året till 30 000 doser i år. Förhoppningen är att det inte ska bli samma brist som förra året, eftersom tillgången på vaccin är större i år. Att få ett skydd kommer kosta 50 kronor, vilket är kostnaden för vaccinet. Annika Linde, professor på smittskyddsinstitutet i Solna, säger till Nyheterna att det som gör att äldre blir sjuka lättare är att de celler i kroppen, som ska hjälpa till att ta bort infektionen, är sämre hos gamla människor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".