Slut med bullret längs järnvägen

I många år har dom som bor längs med järnvägen störts av bullret från förbipasserande tåg. Men nu kan det bli ett slut på det eftersom Banverket planerar att ljudsanera dom utsatta fastigheterna.
Mätningar som gjots visar att ljudvolymen i vissa sovrum uppgår till 100 decibel när tågen dundrar förbi på natten. Det motsvarar den högsta tillåtna volymen på en normal rockkonsert. Anna Mortensen som bor längs med järnvägen i Tenhult berättar för Nyheterna hur hon under flera år vaknat på nätterna när tågen dundrat förbi. För att minska obehaget för dem om bor längs med jönköpingsbanan så kommer Banverket under året sätta in trippelfönster i sovrummen. Med det räknar Banverket med att minska bullernivån till 55 decibel. 500 fastigheter är det som berörs på sträckan Nässjö-Jönköping-Falköping och fem miljoner räknar Banverket med att det kommer att kosta. Tills årsskiftet ska bullersaneringen vara klar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".