Dyrare att försäkra villan

Det kommer att bli högre hemförsäkringspremier för dem som bor på landsbygden. De senaste åren har villainbrotten ökat och en stor del av ökningen står inbrotten på landsbygden för.
I Jönköpings län har villainbrotten ökat med tolv procent sedan 1997, det visar statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Enligt försäkringsbolagen handlar det många gånger om ligor som lastar bilar fulla med föremål som går lätt och snabbt att sälja. Kenneth Johansson på Östgöta-Grännabygdens Försäkringsbolag har en stor del av sina kunder på landsbygden och han varnar nu försäkringstagarna för att "lägga nyckeln under dörrmattan". Det är främst ändrade levnadsförhållanden på landet som gör att inbrottstjuvarna söker sig till mindre orter och byar. Många arbetar på annan ort och inbrottstjuvarna kan därmed arbeta ostört utan att bli sedda. Det här kommer på sikt att leda till högre försäkringspremier på landsorten, säger Kenneth Johansson till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".