Svartå-projektet har gått i stå

Miljösatsningen Svartå-projektet, ett samarbete mellan Nässjö, Aneby och Tranås kommuner, har kommit av sig helt! Annelie Johansson som är miljöskyddschef i Tranås kräver nu kommunerna på besked om framtiden.
Det är nu två år sedan den som var anställd för att arbeta med projektet slutade och det är ett år sedan ledningsgruppen träffades senast. Och de tre höglandskommunerna har inte heller avsatt några pengar till satsningen sedan 1998. Tanken med Svartå-projektet var framför allt att förbättra vattenmiljön på frivillighetens väg, bland annat genom dialog med markägare kring ån. I en första etapp arbetade man med att skapa skyddszoner på jordbruksmarker längs ån. Etapp 2, som ännu inte kommit igång, skulle bl a innebära att man minskade beståndet av vissa oönskade fiskar. Därefter fanns planer på att anlägga våtmarker och dammar för att hindra utsläpp. En del av det här jobbet kommer säkert att uträttas ändå i de tre kommunerna, tror Annelie Johansson. Men man förlorar den dialog man haft och det frivilliga arbete som vuxit fram under 15 år alltifrån de första initiativen från Rädda Ralången-gruppen. I somras krävde hon besked av kommunerna om man vill fortsätta Svartå-projektet. Nu har de hört av sig, men någon enighet verkar det inte finnas. Och det största problemet verkar vara ekonomin, vem som ska betala, säger Annelie Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".