arkivbild (Foto Leif R Jansson, Scanpix)

Datafigurer stjäls för tusentals kronor

Många som spelar dataspel över internet blir bestulna på sina spelfigurer. Problemet har vuxit och är en del av den nya typ av brottslighet som drabbar dataanvändare.
Spelidentiteterna kan vara värda tusenlappar, ändå har inte stölderna uppmärksammats särskilt mycket.

Kevin Madstrand, som just nu finns på den stora datafestivalen i Jönköping, är en av de som drabbats.

- Jag kunde bara inte logga in en dag och blev jättesur. Det var förmodligen någon som hade snott min MSN-inloggning och bytt password. Att slösa över tusen kronor på ett spel för att sedan bli av med det, det är inte så kul säger Madstrand som sitter framför datorn på Dream Hack i Jönköping.

Tusentals svenskar spelar idag olika datspel över internet. Både tid och pengar satsas för att bygga upp en spelfigur, ett av de mest populära sk onlinespelen - World of Warcraft - tar till exempel en dryg 100-lapp per månad i avgift. Det har lett till att det också finns en svart marknad, säger Per Hellqvist som är säkerhetsexpert på it-företaget Symantec.

- Det kommer in mer och mer pengar i dataspelandet och det gör att det blir ett mer lockande byte att roffa åt sig. För de ungdomar, som efter månader av spelande, helt plötsligt är utestängda är det jobbigt säger Hellqvist.

Stölderna av spelidentiteter kan ske till exempel genom vanliga internetbedrägerier, men det förekommer också att spelaren luras att fylla i sina kontouppgifter för spelet via falska mail eller att någon helt enkelt stjäl uppgifterna direkt från datorn genom spionprogram.

Stöderna rubriceras som dataintrång eller bedrägerier men omfattningen är oklar och få brott anmäls.

Per Hellqvist menar att det det funnits tendenser att inte ta brott i datavärlden riktigt på allvar.

- Vi ser en jätteklar skillnad på brottslighet i ”verkliga världen” och i det vi kallar ”virtuella världen”. Men pengarna försvinner ändå, det är vanliga människor som blir av med sina pengar, det är stöld.

Stölder av spelidentiteter är samtidigt bara ett exempel på hur kriminaliteten i datavärlden utvecklats. Idag finns etablerade närverk som arbetar med att försöka ta över vanliga dataanvänders datorer och värdefulla uppgifter, långt borta från de tidigare hackers som kanske mest ville göra sig ett namn, säger Per Hellqvist.

Per Hellqvists skyddsråd

Sunt förnuft räcker långt:

  • Klicka inte på saker du inte väntar dig, t ex filer och länkar i mail
  • Dubbelkolla med mailsändare om det verkligen är de som ligger bakom
  • Var restriktiv med att skriva in användauppgifter på sidor eller i mailsvar
  • Håll datorn och programvaror uppdaterade, även s k insticksprogram som aktiv-x, java, quicktime.
  • Om du blir bestulen på nätet, polisanmäl och hjälp polisen uppskatta värdet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".