Kritik från revisionen om dyr behandling

Jönköpings kommun är för dålig på att pressa priserna när de placerar unga med problem på privata behandlingshem. Det menar kommunrevisionen.
Att placera ett enda barn med problem på ett behandlingshem kan många gånger kosta kommunen miljonbelopp årligen. Som Nyheternas tidigare granskning visar tjänar de privata behandlingshemmen inte sällan stora pengar på att ta hand om ungdomarna, och på många hem är utbildningsnivån hos personalen för låg. Nu visar en granskning som kommunrevisionen gjort i Jönköping att kommunen är för dålig att förhandla ned priserna på institutionsplatserna. Ofta förekommer ingen diskussion alls och man tecknar inte avtal som ofta ger rabatter i tillräckligt stor utsträckning. Det här fördyrar vården i onödan och spär på kostnader som under 1990-tal skjutit i höjden. Dessutom har socialtjänsten för dålig kontroll över behandlingshemmens kvalitet, menar kommunrevisionen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".