1 av 2
Foto: Johan Nilsson /Scanpix
2 av 2
Asta Holmkvist och Stina Johansson på Solstickegatans äldreboende välkomnar Landstingets satsning. Foto: Helena Gustafsson

Tandläkaren rycker ut - ny satsning på äldres tänder

Efter årsskiftet kommer en del av pensionärerna på länets äldreboenden att slippa ge sig iväg till tandläkaren.

Landstinget har nämligen beslutat att investera miljonbelopp i en ny flyttbar tandläkarstation.

- Det låter utmärkt, man slipper beställa färdtjänst och det känns liksom lite lugnare att slippa ge sig iväg till folktandvården, säger Stina Johansson som bor på Solstickegatans äldreboende i Jönköping.

Den flyttbara stationen består av en justerbar tandläkarstol, som har ett bord vid sidan om med instrument som borr, sug och puts. Nästa år köper landstinget in sin första mobila enhet och 2009 kommer nummer två.

Satsningen inte bara är för att göra tandläkarbesöken smidigare. Förhoppningen är också, att den kommer leda till bättre tandhälsa, enligt Folktandvården:

- Eftersom behandlingen kan ske i en lugn miljö med en patient, som orkar med behandlingen bättre blir det tror jag att det blir effektivare för båda parter, säger Monica Nordling, utvecklingschef på Folktandvården i Jönköpings län.

De mobila enheterna kostar en halv miljon kronor styck och  ska transporteras runt till olika äldreboenden. Just nu diskuteras det vilka som ska få besök först och kanske blir det huggsexa om det. Solstickegatans äldreboende är i alla fall en av aspiranterna.

- Det är ju ett litet bekymmer att få folk att komma iväg till tandläkaren annars, säger Ingrid Pettersson, enhetschef och får medhåll av kollegan Lena Karlstedt:

- Det kommer förhoppningsvis att underlätta, och det är klart att vi gärna vill ha hit den här behandlingen till vårt äldrebeoende.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".