"Unga i Tranås ignoreras av politikerna"

Tranås politiker får nu kritik för sitt bristande engagemang för ungdomar.

Om inte politikerna nu börjar bry sig mer om vad ungdomarna tycker finns det risk att ungdomsrådet i kommunen kommer läggas ner.

Agnes Hedbor, som tidigare satt i Tranås ungdomsråd, säger till Nyheterna att de unga i Tranås inte har fått någon som helst hjälp av politikerna i sitt arbete:

- Vi fick verkligen ingen hjälp. I början var man engagerad, men sedan blev man ganska bitter på grund av det här.

I Ungdomsrådet i Tranås är det tänkt att de unga ska få göra sin röst hörd och tycka till om politiken. Det har till och från existerat sedan några år tillbaka, men eftersom det saknas medlemmar ska politiker nu ge sig ut i Tranås skolor för att värva medlemmar.

Men de ungas frånvaro i de tidigare råden beror enligt den före detta medlemmen Agnes Hedbor inte på ungdomarna, utan på politikerna själva.

- Vi fick inget stöd och de hjälpte oss aldrig. Målet var att vi skulle blivit en remissinstans, men vi fick aldrig se några akter och ingen hörde av sig till oss, säger Agnes, och fortsätter:

- Vi var ganska förbannade.

Agnes tycker att de vuxna måste tänka om och engagera sig och hjälpa till mer så att de unga kommer igång. Det är något som den nya kontaktpersonern och socialdemokratiska politikern Hannah Hellgren håller med om:

- Jag tänker se till att alltid vara tillgänglig och hjälpa till att för afram frågor. Det är nu väldigt viktigt att vi öppnar upp oss och att vi stöttar och hjälper de unga.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".