Vildsvinsolyckorna ökar

Antalet polisanmälda olyckor med vildsvin inblandade ökar kraftigt. Det handlar om 50 % på ett år och orsakas av den växande vildsvinsstammen.

Nina Ström från Jönköping körde nyligen på ett vildsvin.

Nina Ström klarade sig själv oskadd från krocken med vildsvinet, även om bilen fick en del småskador.

Djuren hamnar sällan uppe i vindrutan, men risken finns att man kör av vägen eller krockar med andra i försöken att väja.
Och olyckorna med vildsvinen har blivit allt vanligare. Efter årets första tio månader har 1 000 stycken rapporterats, 50 % fler än samma period förra året.

-Och orsaken är helt enkelt den kraftiga tillväxten av stammen, säger Andreas Lindfors på den ideella organisationen Älgskadefondsföreningen.

Vildsvinen kommer idag på tredje plats i olycksstatistiken efter rådjur och älg. Och trenden är alltså ökande. I början av 80-talet fanns bara några hundra vildsvin i Sverige. Idag uppskattas siffran till 50 000 vildsvin i Sverige, framför allt i Sydsverige, men nu har också de första olycksrapporterna kommit från t ex Värmland och Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".