Värmepumpar går ofta sönder

Värmepumpar går sönder för ofta och för tidigt och det här kostar försäkringsbolagen stora pengar, det hävdar försäkringsbolaget Folksam.
Sammanställningen som Folksam har gjort visar att det finns stora brister i kvalitèn på värmepumparna. De senaste åren har det blivit allt populärare att installera värmepumpar för att på så sätt värma upp huset och intresset har ökat i takt med att elpriserna har stigit. Att investera i en värmepump är dyrt, men enligt företagen som tillverkar värmepumpar så ska det inte ta många år innan investeringen har betalat sig. Men Folksams sammanställning visar att var tionde värmepump går sönder redan under de första fem åren. Under de första åren så står tillverkarna för garantin, men efter det så blir det en kostnad för försäkringsbolag och försäkringstagare. Under de senaste tre åren uppgår kostnaden för skador på värmepumpar till 124 miljoner kronor, visar Folksams sammanställning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".