Bostadsort avgör ekonomin

En löneförhöjning inte är en garanti för att man får mer pengar kvar i plånboken, det visar en rapport som Svenskt Näringsliv presenterade idag.
För en högre lön innebär att man får betala mer i skatt, inkomstrelaterade avgifter och bidrag påverkas. I rapporten har man koncentrerat sig på hur barnfamiljers ekonomi förändrats eftersom barnomsorgstaxan är den avgift som skiljer sig mest från kommun till kommun. Det framgår också att det är stora skillnader på var man väljer att bo. Bor man exempelvis i Hok i Vaggeryds kommun får man behålla nästan hälften av en löneförhöjning men flyttar man 2,5 mil därifrån, till Vrigstad i Sävsjö kommun, så får man knappt behålla en tredejdel av det efterlängtade lönepåslaget eftersom summan av skatten, bidragen och barnomsorgsavgifterna är högre där. Men rapporten visar att när maxtaxan inom barnomsorgen införs kommer mycket att ändras - då kommer fler barnfamiljer att få mer kvar i plånboken. Kennet Krantz, som är regionchef på Svenskt Näringsliv menar att även arbetsgivaren ser fördelar i att en löntagare får mer pengar kvar att leva av eftersom det lönar sig att arbeta mer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".