Fängelse för kvinnojourskvinnor

Göta Hovrätt fällde idag de tre representanter för kvinnojouren i Tranås och en rektor som hjälpte en kvinna att gömma sig med sina barn. Samtliga döms för medhjälp till grov egenmäktighet med barn.

Två av kvinnorna döms till fängelse i ett halvår medan de båda andra får villkorlig dom.

Tidigare har kvinnorna friats av tingsrätten, men hovrätten ser alltså annorlunda på brottet.

Under sex års tid fick kvinnan hjälp att hålla sig gömd i Tranås, med falsk identitet lyckades hon hålla sig undan både barnens far och olika myndigheter under sex års tid. Kvinnojouren ordnade bland annat lägenhet och lånade henne stora summor pengar. Hon fick även av en rektor hjälp att skriva in barnen i skolan under falskt namn. Hjälpen gick långt utöver vad kvinnojouren normalt ställde upp med.

Och även om ingen av de åtalade kände till de verkliga förhållandena inledningsvis så anser Göta Hovrätt att de ganska snart kände till att det var pappan som hade tilldömts ensam vårdnad och att mamman var efterlyst.

Domstolen ser det därmed som att kvinnorna bidrog till att pappan inte fick träffa sina barn under dessa år. I tingsrätten friades samtliga, men hovrätten fäller ända alla fyra för medhjälp till grov egenmäktighet med barn, till sex månaders fängelse i två fall och villkorlig dom förenat med dagsböter i två.

Läs tidigare artiklar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".