Kerstin Scherman, Berit Söderström och Ingela Engstrand från Tranås kvinnojour fälldes i hovrätten. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

"Vem ska våga jobba på kvinnojourer?"

Domarna mot flera kvinnor i kvinnojouren i Tranås idag kan leda till svårigheter för kvinnojourernas verksamhet. Det menar Malin Olsson som är ordförande i länsförbundet för kvinnojourer i Jönköpings län.

– Det är jätteolyckligt det här; vi har redan svårt att rekrytera kvinnor och det här gör ju inte saken lättare, säger Malin Olsson.

Under sex års tid fick en kvinna hjälp att hålla sig gömd i Tranås. Med falsk identitet lyckades hon hålla sig undan både barnens far och olika myndigheter.

Hjälp utöver det vanliga
Kvinnojouren ordnade bland annat lägenhet och lånade henne stora summor pengar. Genom en rektor fick hon också hjälp att skriva in barnen i skolan under falskt namn.

Hjälpen gick långt utöver vad kvinnojouren normalt ställde upp med.

Hovrätten menar att kvinnorna visste
Och även om ingen av de åtalade från början kände till de verkliga förhållandena så anser Göta Hovrätt att de ganska snart fick kunskap om att det var pappan som hade tilldömts ensam vårdnad. Och att mamman var efterlyst. Därför fälls kvinnorna idag.

Och Malin Olsson menar att det här kommer att påverka jourernas arbete, eftersom verksamheten bygger på att kvinnor engegerar sig ideellt för att hjälpa andra kvinnor som behöver skydd.
– De har ju agerat utefter att de är säkra på att det kvinnorna säger är sant och det är så vi arbetar inom kvinnojourerna.

Fängelse för två av kvinnorna
De fyra kvinnorna på kvinnojouren i Tranås döms idag för medhjälp till grov egenmäktighet med barn. Två av dem får fängelse i 6 månader. En av dem är Berit Söderström och hon är också orolig för kvinnojourernas framtid.’
– Hur ska man få folk att engagera sig när man riskerar att hamna i fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".