Kineser kan ha jobbat utan lön

Nu misstänker fackförbundet Byggnads att utländska byggjobbare utnyttjas i Jönköping. Åtta kineser ska ha jobbat hela hösten med att bygga en restaurang utan lön och i usel arbetsmiljö.

Nu har facket tagit strid för kinesernas situation. 

I september kom åtta byggjobbare från Kina till Sverige och Jönköping för att bygga en restaurang i Filmstaden-huset. De var lovade 150 kronor i timmen, men har enligt facket inte fått någon lön alls.

Och arbetsmiljön på bygget har varit usel, enligt facket.

- Det har bland annat varit problem med elen och med arbetskläder, säger Stefan Stavander.

Uppdragsgivare är en restaurangägare från Stockholm som vill etablera sig i Jönköping och han har sagt till fackförbundet att de åtta kineserna har fått pengar i förväg.  

Byggnads kräver nu lönespecifikationer från företagaren och arbetsmiljön blir en fråga för Arbetsmiljöverket. Och enligt Stefan Stavander så är inte det här fallet unikt. Nyligen avslöjades det till exempel att 130 kinesiska byggnadsarbetare vid grossistcentret Fanerdun i Kalmar inte fick ut sina löner som de skulle.

Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".