Samtal i grupp ska hjälpa misshandlade

Nu ska misshandlade kvinnor bli hjälpta genom att få samtala med andra utsatta kvinnor.

Det är Brottsofferjouren som startar självhjälpsgrupper för att få bort de känslor av ensamhet som brukar finnas hos kvinnorna.

– Våra förväntningar är att kvinnorna ska känna gemenskap och få möjlighet att bearbeta sina upplevelser, säger Kerstin Alsén på Brottsofferjouren.

Det kan röra sig om både fysiskt och psykiskt våld, berättar hon. Och det är allt vanligare att kvinnor utsätts för det här i nära relationer.

Fler fall av misshandel
Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att misshandel mot kvinnor där gärningsmannen känner offret har ökat med nästan 50 procent på bara fem år.

Och nu vill Brottsofferjouren hjälpa kvinnor som är utsatta för våld i sina nära relationer. Självhjälpsgrupperna går ut på att samtala i grupp. Var och en får prata till punkt och alla andra lyssnar.

Samtal ska ge insikt
Och genom att prata om sin situation och sina problem så kan man komma till insikt och hitta lösningar att gå vidare i livet menar Kerstin Alsén.
– Det är en egen utveckling i att bara berätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".