Kommunerna får stå för notan i EMU-omröstningen

EMU-omröstningen i höst kommer att kosta länets skattebetalare miljonbelopp - pengar som annars skulle gå till skola och omsorg.
Flera kommuner reagerar nu på att det är de som får betala röstnotan. Värnamo kommun får betala över en halv miljon för att genomföra omröstningen och det tycker centerpartistiska kommunalrådet Marie Leifland är fel. 14 september är det dags. Då går svenska folket till folkomröstning och kan därmed säga sitt om EMU. Men det här gör vi inte gratis. Enligt en sammanställning som Nyheterna har gjort kommer länets 13 kommuner att betala över 4,1 miljoner kronor för att genomföra det här valet. Främst handlar det om ersättning till alla som ställer upp i vallokalerna och till de som ska räkna och hantera rösterna. Mest betalar Jönköping eftersom man är största kommunen. 1,3 miljoner räknar valnämnden med att sätta sprätt på under omröstningen i Jönköping Värnamo kommun har avsatt över en halv miljon medan mindre kommuner som Sävsjö och Aneby lägger sig runt 100 000 kronor. Omröstningskostnaderna lägger en extra börda på de kommuner som redan idag har problem med ekonomin. Enligt länsstyrelsen är det flera kommuner i länet som hört av sig och protesterat mot kostnaderna, men proceduren är bestämd sedan länge i våra vallagar. Och enligt den överrenskommelse som gäller så är kommunerna skyldiga att genomföra valprocedurerna, trots att beslutet fattas i riksdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".