Brist på utbildad personal i länet

Jobben finns, men inte den utbildade personalen, det förutspår Länsarbetsnämnden, som idag presenterade sin prognos för 2008.

Bland annat efterfrågas sjuksköterskor.

- Det är bra, man har alltid tänkt att det är många som läser till sjuksköterska och att det kanske inte finns så mycket jobb, säger Matilda som läser till sjuksköterska.

På Hälsohögskolan i Jönköping tar man in 140 elever varje termin, som ska läsa till sjuksköterska.

Det finns också specialistutbildningar, bland annat inom akutsjukvård, psykiatrisk vård, barn och ungdom och distriktsköterska. Precis sådana yrken som, enligt arbetsmarknadsprognosen, kommer att efterfrågas i framtiden.

- Det stärker ju våra utbildningar och visar att det vi gör är viktigt för samhället, säger Gerd Alström, vd för Hälsohögskolan.. 

Tandläkare är ett annat yrke, där det är svårt att rekrytera personal.

- Vi har har svårigheter i vissa delar av länet att rekrytera tandläkare, säger Agneta Bartoll, som är tandvårdsdirektör på Landstinget.

- Är du oroad för situationen?

- Det är oroande att vi inte kan bemanna alla våra kliniker, säger hon.

Det är inte bara inom den offentliga sektorn, där det kommer att saknas personal. Den privata sektorn kommer att skria efter arbetskraft inom industrin, operatörer och tekniker. Men också olika byggnadsarbetare kommer det råda brist på.

Så trots den positiva arbetsmarknadsprognosen från Länsarbetsnämnden, så finns det vissa orosmoln. Det menar Pia Gustavsson som är Länsarbetsdirektör i Jönköping.

- Bristsignalerna är att allt fler yrken bristrapporteras, är svåra att hitta i länet, säger hon.

 Erik Moreau
erik.moreau@sr.se

Jenny Almlöf
 jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".