Hård kritik mot landstingsvinster

Sjukvården gör stora vinster på att testa nya mediciner åt läkemedelsbolagen. Pengarna från bolagen ska täcka sjukvårdens kostnader för att göra de här testerna, men det är inte ovanligt med landstinget kan få fyra gånger så mycket pengar från läkemedelsbolagen som testerna egentligen kostar.

Och nu kommer kritik mot de stora vinsterna.

Igår kunde Nyheterna berätta att en del av vinsten går till rena nöjen som go-cartåkning, restaurangbesök, presenter och nöjen på studieresor.

-Men det är inte rimligt att sjukvården får ett så stort överskott på de här testerna, säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen, som är medicinbolagens branschorganisation.
-Det ser ju inte bra ut om man gör en vinst på ett par hundra procent på forskningsverksamhet. Tanken är ju att det ska vara till gagn för patienten och att sjukvården ska lära sig nya saker. Det är ju det som ska vara drivkraften, säger Richard Bergström.
 

Det är inte ovanligt att vården gör vinster på flera hundra procent, när de testar nya mediciner och sjukvårdutrustning åt läkemedelsbolagen.

Vinsterna ska användas till fortbildning, men går istället delvis till rena nöjen för personalen, till exempel utlandsresor, spa-behandlingar, presenter och julbord, som Nyheterna kunde berätta i går.

Varje år pumpar läkemedelsbolagen in hundratals miljoner till sjukvården som betalning för läkemedelsprövningarna.

Mellan 2003 och 2006 håvade sjukvården i Jönköpings län in närmare 40 miljoner, enligt en sammanställning som Nyheterna gjort. Och enligt landstingets interna regler får tre fjärdedelar läggas undan till ren vinst på särskilda konton. Pengar som bland annat finansierar de här nöjena. Det innebär vinster på flera hundra procent.

Det innerbär alltså att läkemedelsbolagen betalar in för mycket eller att det är skattebetalarna som istället får stå för kostnaderna.

Och vinsterna är inte rimliga. Det tycker Richard Bergström, vd för LIF.

-Om det är så att det bara är en femtedel av intäkterna, som är relaterade till en utgift verkar det väldigt underligt, säger han.


Men landstingets ekonomidirektör Stefan Schoultz ser inga problem med att sjukvården gör vinster på läkemedelsprövningarna.

Tvärt om, menar han, så kan 100 procent vara ren vinst, eftersom personal och lokaler redan finns.

-Har vi alla kostnader täckta innan, har vi ju en vinst på 100 procent, säger Stefan Schoultz.

Och läkemedelsbolagens pengar går inte bara till nöjen, pengarna kan till och med vara räddningen för en klinik, när budgeten är för skral.

-Det här är ju en intäkt för landstinget och verksamhetscheferna bedömer hur den ska användas. Den kan också gå till att täcka underskottet för en klinik, säger Stefan Schoultz.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".