Inget tjänstefel begånget i fallet Louise

Idag bestämde sig åklagaren för att lägga ner förundersökningen mot den före detta tjänsteman, som misstänkts för brott i samband med fallet Louise.

Det var efter det att SVT: s program Uppdrag granskning avslöjat, att flickan Louise i Vetlanda hade tvingats leva flera år med sin missbrukande, våldsamme och psykiskt sjuke pappa, som förgreps sig på henne under flera år utan att socialen ingrep - som en förundersökning inleddes.

Vice chefsåklagare Stefan Edwardsson ville utreda om någon av de inblandade hade begått tjänstefel.

Och för en månad sen så delgavs en före detta tjänsteman på kommunen, som hade hand om Louiseärendet, misstanke om brott.

Det rörde sig, enligt åklagaren, om ett så kallat oaktsamhetsbrott, som kan ge böter.

Men idag kommer alltså beskedet att förundersökningen mot den före detta tjänstemannen läggs ner.

Visserligen har Edwardsson hittat brister i hur den dåvarande tjänstemannen agerat. Han har till exempel vid två tillfällen låtit bli att inleda en utredning trots att så skulle ha skett. Dessutom är de utredningar, som gjorts inte tillräckligt noggranna och djupgående.

Men det finns inga bevis för att tjänstemännen brustit av oaktsamhet eller med något uppsåt. Det var heller inte känt att pappan förgrep sig sexuellt på Louise vid den här tidpunkten. Därför anser åklagaren, att det inte går att bevisa, att något brott begåtts och han lägger alltså ner förundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".