Hårt bakslag för biogasprojekt

Sedan Energimyndigheten stoppat utbetalningarna till det uppmärksammade biogasprojektet i Värnamo, som ska förse bilar med miljövänligt bränsle, står nu hoppet till utländska intressenter.

- Om vi nu kan gå utanför Sverige, så ökar chanserna betydligt, säger Sune Bengtsson vid Växjö universitet, som är projektledare för biogasprojektets forskningsdel.

Stora förhoppningar för framtiden har knutits till biogasanläggningen i Värnamo, som ska framställa bränsle till motorfordon genom förgasning av biomassa.

Totala kostnaden uppgår till närmare en halv miljard kronor och Energimyndigheten har redan betalat ut 90 miljoner. Men nu har alltså utbetalningen av resterande 167 miljoner stoppats på grund av problemen att hitta industriella intressenter, somär beredda att satsa pengar i anläggningen.

Men trots det blir det en fortsättning säger Sune Bengtsson

- Det blir inte som planerat, men utländska intressenter finns det fortfarande möjlighet för och Energimyndighetens anslag har bara lagts på is, så vi måste komma med nytt projektupplägg här.

- Att ta på sig ansvaret för att bygga upp sådana här anläggningar utan att veta om de kommersiella förutsättningarna blir svårt i framtiden, säger Sune Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".