Nya maxtaxan gav höjd avgift i Nässjö

Var fjärde pensionär på äldreboenden i Nässjö har fått högre avgift sedan maxtaxan infördes i landet, i vissa fall uppemot 1000 kronor. Detta trots att maxtaxan var tänkt att sänka avgifterna inom omsorgen.
Ingen pensionär inom hemtjänst och äldreomsorg ska behöva betala mer än runt 1500 kronor i avgift till kommunen, det sas när maxtaxan infördes i äldreomsorgen i nästan alla landets kommuner. Men när systemet infördes fick var fjärde som bor på äldreboenden i Nässjö kommun och mer än var femte som använder hemtjänsten högre avgifter. Det visar en uppföljning som socialförvaltningen har gjort. I några fall handlar det om höjningar på uppemot 1000 kronor i månaden. Trots att maxtaxan skulle jämna ut skillnaderna mellan kommunerna, så har följden blivit stora variationer beroende på var man bor. I Jönköping har man till exempel med ett eget system lyckats rensa bort höjningarna som maxtaxan skulle innebära, det var en tydlig ambition redan från början, berättar Karin Rehnblad, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden. Per Persson, kommunalråd i Nässjö, erkänner att Jönköping nog lyckats bättre men trots det blir det inga förändringar i Nässjö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".