Få kommuner kör miljövänligt

Bristen på miljövänliga bränslen gör att kommuner i Jönköpings län har svårt att köra så miljövänligt som de skulle önska. Det visar en undersökning, som Nyheterna gjort kring bilarna i hemtjänsten.

Men Värnamo löser problemet på sitt eget sätt.

Det är alltså få kommuner som kör miljövänligt. I Vetlanda har hemtjänsten idag totalt 22 bilar - ingen av dem är miljövänlig. Och Leif Henriksson som är upphandlingschef i Vetlanda säger att bristen på alternativa bränslen är ett problem:
– Vi har upplevt för dålig konkurrens på marknaden. När vi gjort förfrågningar får vi bara förslag på en enda typ av etanolbil.

Värnamo tog eget initiativ
Lika fattigt och värre ser det ut på andra platser i länet. I de mindre kommunerna tvingas man många gånger köra på bensin eftersom den närmaste etanolpumpen står miltals bort och nån gasstation finns inte alls. Och då hjälper det inte hur fina miljömål kommunen än har.

Men i Värnamo kommun tröttnade man på att inte kunna uppfylla miljömålen. Så man tog saken i egna händer och inledde samarbete med en gasleverantör, som man nu skrivit kontrakt med. Det säger Carina Häljestig, som jobbar på omsorgsförvaltningen i Värnamo.


– Det har funnits en tanke och en vilja och nu har vi också förutsättningarna.

Dealen är att kommunen inom tre år ska ha bytt ut 25 av sina bilar till sådana som drivs på gas.

”Även mindre kommuner kan”
Men Värnamo som är länets näst största kommun har, med sitt större antal hemtjänstbilar, bättre förutsättningar än en mindre kommun att skriva såna här avtal. Trots det säger Per-Erik Samuelsson som är äldreomsorgschef i Tranås kommun och som bara har sex bilar i sin hemtjänst, att han kan se alternativ även för små kommuner.


– Varför inte ta ett gemensamt tag, kommun och näringsliv tillsammans?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".