Rättspsyk kan bryta mot lagen för att ha bättre koll

Efter mordet på åttaårige Tobias i Norrahammar tidigare i år fick rättspsykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping ta emot kraftig kritik. Mannen som högg ihjäl Tobias genomgick frivillig rättspsykiatrisk vård och hade uteblivit från flera möten. För att bli bättre kan kliniken nu tänka sig att bryta mot lagen.

För att möta kritiken är kliniken beredd att bryta mot lagen, det skriver verksamhetschefen Johan Björck i ett remissvar till Socialstyrelsen.

Patienter som vårdas frivilligt men som uteblir skall tvingas till kliniken med hjälp av polis. Om en patient inte dyker upp på möten som planerats in så kommer man att begära handräckning av polisen, det gör man för att kunna kontrollera att patienten mår bra.

Men det här bryter andemeningen i lagen om psykiatrisk tvångsvård, som säger att tvångsåtgärder bara får användas om det står i proportion till syftet med åtgärden, det vill säga att det ska mycket till för att det i lagens mening ska vara motiverat att hämta någon med tvång eftersom det kan ses som integritetskränkande eftersom det sällan är så att de som uteblir verkligen mår speciellt dåligt.

Men enligt Björcks remissvar är de ändå beredda att bryta mot lagen för att citat visa att vi agerar kraftfullt för att tvinga fram ett möte mellan behandlande läkare och patienten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".