Farliga trafikhelger ligger framför oss

Idag, dagen före julafton, är det en av de största resdagarna på året. Julhelgen är ju också en olycksdrabbad helg, men ännu har det inte rapporterats om några allvarligare olyckor.

Just för att julhelgen är en helg då vi reser så mycket är det också en av de värst olycksdrabbade helgerna. De senaste tre månaderna har det inte varit några dödsolyckor i trafiken i länet, men jul och nyårshelgernas statistik är dyster.

Enligt siffror från polisen och NTF har genomsnittssiffran de senaste tio åren varit 26 döda i trafiken under perioden från 22 december fram till efter trettonhelgen. Det har också varit närmare hundra skadade.

Polisen hade planerat extra resurser nu under de här intensiva resdagarna men det maginfluensor och virus har drabbat även polisen, så man har inte lika många kontroller i länet som man hade tänkt sig. 

De poliser som är ute försöker ändå hinna med en del nykterhetskontroller.

Till sist några tips till sist för er som är på väg ut i jultrafiken: Förutom att köra nykter, använd bälte och hålla hastigheten. Stanna och ta paus om du har en lång resa och hålla avstånden till bilen framför.

För att färdas ändå mer säkert kan man tänka på att inte prata i mobiltelefon medan man kör, se till att ha spolarvätska påfylld och lägg julklapparna i bagaget, inte löst inne i bilen. Skulle olyckan vara framme så blir julklapparna riktigt farliga om de flyger omkring inne i kupén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".