Länsföretagen dåliga på att anställa invandrare

Över hälften av alla företagare i Jönköpings län tycker att det finns hinder att anställa personal som inte är född i Norden.
Det visar en undersökning som Företagrnas Riksorganisation gjort. Det betyder att företagarna här är mest skeptiska mot invandrare i hela landet, näst efter hallänningarna. Det största hindret för att anställa är språkkunskaper uppger man i undersökningen. Men det finns inga belägg för att företag med många invandrare skulle gå dåligt. Hillerstorps Trä har idag 188 anställda och tillverkar trädgårdsmöbler. 60 procent av alla på företaget har utomnordisk bakgrund. Magnus Remnehöjd, personalchef, säger att ungefär femton personer har riktigt bristfälliga kunskaper i svenska, men han ser ingen anledning till att vara rädd att anställa, även om personen inte kan perfekt svenska. PO Norlander är regionchef för företagarnas riksorganisation. Han tror att företagarna överlag är mer konservativa här i länet än på andra håll. Företagarnas fördomar kan också komma att bli ett problem i framtiden eftersom vi kommer att få ett stort behov av arbetskraft, tror han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".