Vi använder allt mer olja i matlagningen. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Matlagning med olja ger stopp i avlopp

Fet matlagning ställer till problem för kommunerna eftersom det blir stopp i avloppsrören.

Det är den medelhavsinspirerade matlagningen med olja som ger fettproppar. Och det kostar många kommuner stora pengar.

- Vi får mycket mer stopp i avloppen i dag jämfört med för 15-20 år sedan, säger Kenneth Johansson som är chef för Karlskronas vatten- och avloppsnät.

Det är oljorna vi använder i matlagningen som ställer till problem.

Oljan blir till klumpar
Olja hälls ut i avloppet, kyls av och blir till klumpar som sätter igen ledningarna.

Det kostar pengar att spola rent i rören. Och det här är en kostnad som ökar för många kommuner. I de större kommunerna handlar det ofta om ett par hundra tusen kronor årligen.

Hushållen är bovarna
Restauranger står för en stor del av användningen av matoljor, men för en ganska liten del av utsläppen. Det är istället hushållen som korkar igen kommunernas avloppsrör.
- Man blir inspirerad av medelhavsländernas matlagning med olja.

De stora bovarna, hushållen, kan med enkla åtgärder bidra till att det släpps ut mindre fett.

- Om man har tomma flaskor vid diskbänken att hälla oljan i och sedan slänga det i ”brännbart”, säger Kenneth Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".