1 av 3
Ett 50-tal stenar har lagts ner av säkerhetsskäl. Foto: Jessica Sonelius/SR
2 av 3
Kyrkoherde Kerstin Wredén. Foto: Jessica Sonelius
3 av 3
Det finns skyltar uppsatta på Skogskyrkogården. Foto: Jessica Sonelius

Gravstenar i Nässjö skulle räddas - vandalisering trodde polisen

Polisen fick igår kväll reda på att någon hade vält runt 50 gravstenar på Skogskyrkogården i Nässjö. Nu visar det sig att det hela handlade om ett missförstånd.

Igår på juldagskvällen, vid sjutiden, fick polisen reda på att 50 gravstenar låg ner på marken på Skogskyrkogården i Nässjö. Polisen betecknade vandaliseringen som brott mot griftefriden, men det fanns inga spår efter några gärningsmän.

Nu visar det sig att gärningsmännen finns hos kyrkogårdsförvaltningen själv, och att det inte alls handlar om något brott. Man har helt enkelt försökt att rädda gravstenarna, som hotat att falla nu när marken är så mjuk efter allt regn.

Kyrkoherde Kerstin Wredén säger till Nyheterna att det är kyrkogårdsförvaltningens ansvar att lägga ostadiga stenar ner.
– Arbetsmiljöverkets regelverk säger att vi ska lägga ner stenen och sedan kontakta ägaren till den.

Det är både stenar på Skogskyrkogården och på Annefors kyrkogård som lagts ner. Och Kerstin Wredén tycker att informationen varit bra.
– Vi har skickat brev till många gravinnehavare, annonserat i lokaltidningen och satt upp skyltar.

Gravstenarna ska nu åtgärdas och sättas på plats.
– Och sedan är det meningen att de ska stå stadigt, säger Kerstin Wredén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".