Minderåriga får köpa fyrverkerier i Jönköping

Minderåriga kan köpa fyrverkerier i Jönköping, trots att de egentligen måste vara 18 år. Nyheterna lät tre ungdomar i åldern tio till 13 år försöka köpa fyrverkerier på sju olika försäljningsställen.

Nästan alla sade nej till barnen, utom en av de största försäljarna; Svea Fireworks på Sportson i Jönköping, som lät barnen köpa fyrverkerier flera gånger.

Trots det hävdar butikschefen Berner Yngve att företaget har bra kontroll på försäljningen:

- Jag har svårt att tro att det verkligen har hänt. Det ser ju vem som helst att de är under 18 år, säger han när Nyheterna konfronterar honom med det som hänt.

För det gick bra för minderåriga att köpa fyrverkerier på sveafireworks på Sportson i Jönköping. Våra unga köpare kunde gå in i butiken vid flera tillfällen och köpa fyrverkerier. Totalt fick de köpa närmare 200 småraketer.

Kjell Johansson är polisinspektör i Jönköpings län och han är van vid fyrverkerier. Han har de senaste två dagarna åkt runt till runt 15 handlare för att kolla att de sköter sig. Och han menar att de flesta gör det. Och han blir upprörd av att höra våra unga köpare kunde köpa ut.

- Det är beklämmande. Får vi in en anmälan så tar vi kontakt med handlaren. Visar det sig stämma så kommer tillståndet att återkallas, och förhoppningsvis blir han också dömd mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger han.