Företagare nekar till svartjobb

Företagaren Kurt-Lennart Lilja i Gnosjö anklagas av Byggnadsarbetarnas fack i länet för att anlita polska murare utan arbetstillstånd vid ett industribygge. Han har också polisanmälts. Men Kurt-Lennart Lilja säger att polackerna visst har arbetstillstånd. Man han har ingen skyldighet att kontrollera det, säger han.
Illegal arbetskraft är ett växande problem i byggbranschen. På flera håll i landet har polisen och byggfacket gemensamt slagit till och kontrollerat utländska byggjobbare. I de fall arbetarna saknat arbetstillstånd så har de skickats hem efter förhör. De arbetsgivare som anlitat byggjobbarna riskerar straff för brott mot utlänningslagen. Men i det aktuella fallet i Gnosjö så hävdar alltså Kurt-Lennart Lilja att de fyra polska murarna visst har arbetstillstånd. Han säger att han själv sett kopior av tillstånden i polackernas pass. Lilja säger att murarna arbetar åt ett skånskt byggföretag som i sin tur anlitats av den byggfirma i Västbo som sköter industribygget i Gnosjö. Den lösningen förklarar han med att det helt enkelt är brist på murare i länet. Det var efter misstankar om att murarna saknar arbetstillstånd som facket i Jönköping besökte bygget i Gnosjö och eftersom de inte fick se några tillstånd så gjordes polisanmälan. Men Kurt-Lennart Lilja tycker inte att Byggfacket har med det här att göra. -Jag har ingen skyldighet att springa till facket och anmäla vilka som jobbar för mig, säger han till nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista