Teleavbrott ofta grävmaskinisternas fel

Varje år drabbas 100 000-tals av Telias kunder av telefonavbrott helt i onödan. Ofta beror avbrotten på att kablar grävts av i samband med markarbeten.
Ing-Olf Larsson är driftschef på Telia i Jönköping. Enligt honom så beror de flesta av avbrotten på att grävmaskinisterna inte tar reda på var kablarna finns innan de sätter skopan i marken. Varje år grävs över 2000 telekablar av i samband med markarbeten. - Det finns inget försvar för det här. Man måste som entreprenör försäkra sig om var och om det finns kablar i marken, säger Ing-Olf Larsson. För att komma åt bekymmret som varje år kostar tiotals miljoner så har Telia öppnat ett journummer som maskinisterna kan ringa för att få reda på exakt var kablarna finns. Men trots journummret så har situationen inte förbättrats. För att få till en attitydförrändring så kommer Telia nu under våren att gå ut till yrkesskolor som utbildar maskinisister och informera om vikten av att ha koll på kablarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".