Näringslivschefer varnar för överhettning

Den högkonjunktur som varit dom senaste åren kommer att hålla i sig även 2008, och i vissa fall finns det nu till och med risk för överhettning.

Den prognosen ger kommunernas näringslivschefer i länet när Nyheterna gör en rundringning.

- Det är väl närmare överhettning än lågkonjuntur i Jönköping är jag rädd för. Jag tror sysselsättningen kommer att öka och vi behöver inflyttning för att klara de behov som företagen har, säger Sten Norinder som är kommunens näringslivschef.

Det är inte bara i Jönköping som näringslivet ser tecken på att företagen behöver få tid att andas igen efter den senaste tidens högtryck.

Marcus Axelsson är näringslivschef i Eksjö, där många företag har orderböckerna fulltecknade för flera år framöver, men han börjar nu se tendenser på att det ska bli lite lugnare, vilket faktiskt kan vara positivt.

- I dag har man mer fått arbeta med panikåtgärder för att hinna med alla orderingångar, säger Marcus Axelsson.

Nässjös näringslivschef Claes Johansson tror på stark tillväxt, och han beskiver situationen i Nässjö som mycket intressant.

I Gislaved ser näringslivschefen Anders Ahlström tendenser på att trycket planas ut något, men han vill inte tala om någon nedgång.

I Värnamo pekar en del på att företagen kommer få något mindre att göra, men näringslivschefen Åza Rydén tror precis som många andra av sina kollegor att det kan vara bra.

- Det minskar ju på övertiden om inte annat och det kan ju vara en fördel både för de anställda och för företaget, säger Åza Rydén.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se
Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se