Skyltmannen inför rätta

Den man som under flera år stått i centrala Jönköping och viftat med en skylt där han pekar ut en namngiven person som Olof Palmes mördare - han ställdes tidigare idag inför rätta i Jönköping, tillsammans med sin fru.
Paret är åtalade för att ha trakasserat en advokat. Rättegången fick hållas utan att de själva deltog, eftersom de har flyttat till Lund och vägrat komma till rättegången. Det handlar om tusentals brev som paret har skickat. Varje dag, året runt sedan i mitten av 90-talet. Advokaten har fått ett brev om dagen och polisen och socialförvaltningen har fått varsin kopia. Det gifta paret sökte upp jönköpingsadvokaten i mitten av 90-talet och ville ha hjälp. Advokaten ansåg att han inte kunde ge dem den hjälp de behövde. Det var då det började. Paret började skriva brev varje dag. Minst fyra gånger om dagen ställde de sig också utanför advokatens kontor och viftade med en skylt och visslade. Chefsåklagare Monica Mimer menar att paret ofredat jönköpingsadvokaten och att de därför borde få ett villkorligt fängelsestraff. Det gifta paret kom inte till tingsrätten idag. De är rädda och anser sig förföljda av bland annat myndigheterna. Under många år har de alltså demonstrerat i centrala Jönköping. Men nu har de flyttat från stan. Sedan en tid tillbaka går de runt i Lund i Skåne med samma budskap och med samma skylt. Om en vecka faller domen i Jönköpings tingsrätt och då avgörs det om domstolen anser att de har ofredat jönköpingsadvokaten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".