Nya festtillfällen för unga

De traditionella festhelgerna skolavslutning, lucia och valborg är numera tämligen lugna tillställningar i Jönköping. Istället har bråken och fyllan flyttat till andra helger.
Det märker Tomas Fröding som är fältassistent i Jönköping där arrangemang som Marknaden, Kalajs och Fallens dag nu har stora problem. -Det är otroligt mycket fylla och det går ner i åldrarna till 12-13 år, säger Tomas Fröding. På senare år har antalet arrangemang i centrala Jönköping och Huskvarna blivit fler, men de har också vuxit i storlek. Det handlar om tivolikvällar, Kalajs, Marknaden och Fallens dag. Men inte sällan blir det en baksmälla efter stora fester. Tidigare var det vid de tradionella helgerna det var problem, till exempel lucia och skolavslutningar. Där har man kommit tillrätta med de stora problemen genom flera stora insatser. Istället har fyllan och bråken flyttat till helger där bevakningen varit lite lägre och där färre vuxna rör sig ute. Den här utvecklingen har varken fältassistenter, fritidsförvaltning, vuxenorganisationer eller polis hängt med i, menar fältassistent Tomas Fröding. Han menar att man nu måste satsa mer på de nya festhelgerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".