Fler invånare i länet

Vi blir fler i Jönköpings län. Totalt ökade antalet invånare i länet förra året med 147 personer. Förra året hade vi en befolkningsminskning på minus fem personer.
Det är främst Jönköpings regionen som ökar. Jönköpings kommun +685, Habo kommun +113 och Mullsjö +6. Det följer ett klassiskt möster att storstadsregionen i ett länet drar till sig folk och i Jönköpings fall då en mängd studenter. Men det finns en kommun som sticker ut och det är Tranås som också ökar, med 74 personer. Förra året minskade Tranås befolkning med 42 personer. Själva "växtmotorn" i länet tappar invånare, den så kallade GGVV-regionen. Värnamo (- 23), Vaggeryd (-52), Gnosjö (-194) och Gislaved (-232). I Gislaved bor det nu färre än 30 000 invånare. Förklaringen ligger bland annat i nedläggning av Continental och Flextronix och den allmänna industrinedgången. Men det finns en ljuspunkt för dessa kommuner. Till skillnad från flera andra av länets kommuner, föds där fler än vad det dör. Detta tyder på att befolkningen borde vara ung och utmaningen för dessa kommuner blir då att få dessa att stanna kvar i kommunen. I Sävsjö har länge brottats med en kraftig nedgång, men minskningen har avstannat - från att tidigare ha tappat runt 100 invånare varje år, tappar man i år bara runt 10 personer. Habo är den kommun i länet som procentuellt ökar mest i länet, en ökning som kan förklaras med att det är många yngre som har flyttat dit, eftersom man också där har ett kraftigt födelseöverskott (+114). Troligtvis lockas många av närheten till Jönköping men också av lägre huspriser och en lägre kommunalskatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".