JÖNKÖPING

Remisser fortsätter att försvinna

Två patienter på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping drabbades nyligen allvarligt efter att deras remisser kommit bort.

Det här trots att Socialstyrelsen redan för ett år sen varnade för att remissystemet var så bristfälligt att patienter kunde skadas.

Enligt Karsten Fich, som är ansvarig för lex Maria-anmälningarna, så har man försökt få fram ett säkrare system, men inte lyckats.

Chefläkare Karsten Fich är ansvarig för anmälningar som sjukvården gör efter egna fel, så kallade lex Maria-anmälningar. Fallen granskas sedan av Socialstyrelsen.

En 84-årig man hade en tumör i ena lungan och skulle få komma till en lungspecialist. Men - det tog flera månader innan remissen skickades och mannen dog i december. En man i 70-årsåldern fick vänta ett år på diagnosen malignt melanom på grund av att en remiss missades och under tiden spred sig hudcancern. Enligt Karsten Fich så är det inga enskilda läkare som gjort fel, utan det är i systemet det brister.

Systemet kritiserades skarpt av Socialstyrelsen redan i början av förra året och myndigheten varnade för att patienter kunde komma till skada. Men det nya säkrare datasystemet som ska bevaka att remisser kommer fram har alltså blivit försenat och väntas nu till hösten.

Dom patienter som drabbats var båda äldre och kanske är det så att äldre drar sig mer för att ringa och ifrågasätta om dom inte får den där röntgenundersökningen eller vad det nu är dom väntar på. Det tror i alla fall dom patienter som Nyheterna pratade med på Länssjukhuset Ryhov idag.

Chefläkare Karsten Fich håller med om det här.