Osäker framtid för Rådhus

Sedan två år tillbaka står Gamla Rådhuset i Jönköping helt tomt. Och anledningen är att kraven på brandsäkerhet inte går att förena med de krav som husets byggnadsminnesförklaring medför. Huset är från 1600-talet.
Om man öppnar huset för allmänheten, genom till exempel café eller utställningslokal, så måste det vara brandsäkert. Men eftersom huset är byggnadsminnesförklarat så säger länsstyrelsen nej till en brandtrappa på utsidan. Istället skulle man kanske kunna få bygga om invändigt med sprinklersystem och andra åtgärder. Men det skulle bli en mycket dyr lösning för ägaren Jönköpings kommun. Mer än fem miljoner och de pengarna lär man aldrig kunna få ut av någon hyresgäst. Evert Friberg, som är fastighetschef i Jönköpings kommun säger till nyheterna att det är ett misslyckande att huset står tomt, men att det viktigaste ändå är att huset skyddas. En grupp i kommunen funderar på vad huset ska användas till, och ett besked kommer förhoppningsvis före nyår. Ett alternativ skulle kunna vara att bara nedersta våningen blev tillgänglig för allmänheten medan övriga våningar blir kontor med några få anställda. Men vilket förslag som är mest troligt vill Evert Friberg inte säga något om idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista