Förskola för flyktingbarn försvinner

När migrationsverket i Jönköpings län nu ska spara pengar så gör man det på de yngsta. Flytingbarn mellan två och fem år får efter årsskiftet inte gå i förskolan i länets kommuner.
Migrationsverket i Jönköpings län ger sedan årsskiftet inte längre några pengar till den förskoleklass som Eksjö kommun drivit för barn upp till fyra år under två års tid. Det här har lett till att en del barn som börjat förskolan helt plötsligt har fått sluta. Lagen säger nu att alla flyktingbarn mellan fyra och fem år har rätt att gå i förskolan - men de yngre sägs det ingeting om i den här lagen - och nu tycker migrationsverket alltså att det räcker att fyra till femåringarna får gå i förskola. Olle Eklund som är chef över migrationsverket i Jönköpings län säger att migrationsverket har tänkt ordna förskoleverksamheten för dom yngre flyktingbarnen i egen regi - men att man ännu inte vet om det skulle bli billigare. Han säger också att han erkänner att migrationverket inte skött den här frågan på ett riktigt sätt. Han diskuterar nu med kommunalrådet i Eksjö, Ulla Hägg, om en lösning. Ulla Hägg har varit kritisk till migrationsverkets besparingar på förskolorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".