Sopförbränningen på Torsvik halveras

Sopförbränningsanläggningen som Jönklöpings kommun ska bygga på Torsvik i Jönköping kommer bara att bli hälften så omfattande som planerat. Det meddelade Jönköpings energi idag
Det kommer bara att eldas hälften så mycket sopor vid den planerade sopförbränningsanläggningen som kommunala Jönköpings energi vill bygga på Torsik söder om Jönköping I fredags fick man ju tillstånd från mijödomstolen att bygga anläggningen, men halva tillståndet väntar man alltså med att utnyttja. Andra hälften kanske kommer att drivas av naturgas eller flis istället, men det kan också bli sopor för hela slanten. Anledningen till att energibolaget vill vänta med beslutet är risken för överetablering av sopförbränninganläggningar i regionen men också att skatten på naturgas kan ändras. Man har helt enkelt idag inte tillräckligt med underlag för att spika hela anläggningen på en gång. Men de som bor i Barnarp intill den tänkta anläggningen och som protesterat mot den, tror inte på Jönköpings energis förklaringar till varför man halverar anläggningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".