Vaktbolag anmäler Jönköpings kommun

Flera kommunala bolag i Jönköping bryter mot lagen. De misstankarna har i alla fall bevakningsfirman Falck som anmält bolagen. Falck misstänker att bolagen köper bevakningstjänster utan att upphandla dem.
Det är Elmia, bostadsbolaget Vätterhem, Jönköpings energi och Högskolefastigheter som myndigheterna ska granska närmare. Samtliga bolag ägs helt eller delvis av Jönköpings kommun. Misstankarna gäller att bolagen köpt in tjänster från vaktbolag utan att lämna ut anbuden på marknaden och därmed ge chans för andra att lämna bud på tjänsterna. Är det så så har man brutit mot lagen. Bevakningsfirman Falck i Jönköping har försökt lägga anbud på tjänsterna men inget har hänt. Enligt vad Nyheterna erfar har bevakningsfirman under förra året träffat Jönköpings kommun och framfört samma kritik då, det här ska ha gett vissa resultat som representanter för bevakningsirman uttrycker det. Men nu går Falck ett steg längre och anmäler också de kommula bolagen. Nämnden för offentlig upphandling har inlett en granskning och bolagen tvingas nu redovisa hur de använt skattepengarna och om de följt lagen. Falck sequrity drar sig inte heller för att kräva skadestånd om det visar sig att kommunbolagen brutit mot lagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".